فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 17 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا عنایت قلی زاده، قدرت الله فتحی، مجید رزاز صفحات 1-14

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژنه بر عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام مختلف گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 86-1385 در منطقه شوشتر انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ارقام گندم چمران، فلات و شووا، کود نیتروژنه در دو سطح (50 و150 کیلوگرم در هکتار) و سطوح تنش خشکی (عدم تنش و تنش خشکی در مرحله ی پر شدن دانه) بودند. چمران و فلات گندم نان و شووا گندم دوروم هستند. نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط تنش خشکی رقم چمران عملکرد دانه بیشتری (5584 کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با رقم شووا (5332 کیلوگرم در هکتار) و رقم فلات (4821 کیلوگرم در هکتار) داشت. افزایش نیتروژن باعث افزایش عملکرد دانه به میزان 45 درصد در مقایسه با تیمار مصرف کمتر نیتروژن گردید. واکنش به نیتروژن برای ارقام چمران و شووا بیشتر از فلات بود. تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه درسنبله و وزن هزار دانه در افزایش عملکرد دانه موثر بود.

    کلیدواژگان: ارقام، خشکی، عملکرد دانه، گندم، نیتروژن
  • پیام حاذق جعفری، فرید نورمند موید، سید ابوالقاسم محمدی، سعید اهری زاد، پیمان بهروز صفحات 15-26

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژنه بر عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام مختلف گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 86-1385 در منطقه شوشتر انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ارقام گندم چمران، فلات و شووا، کود نیتروژنه در دو سطح (50 و150 کیلوگرم در هکتار) و سطوح تنش خشکی (عدم تنش و تنش خشکی در مرحله ی پر شدن دانه) بودند. چمران و فلات گندم نان و شووا گندم دوروم هستند. نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط تنش خشکی رقم چمران عملکرد دانه بیشتری (5584 کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با رقم شووا (5332 کیلوگرم در هکتار) و رقم فلات (4821 کیلوگرم در هکتار) داشت. افزایش نیتروژن باعث افزایش عملکرد دانه به میزان 45 درصد در مقایسه با تیمار مصرف کمتر نیتروژن گردید. واکنش به نیتروژن برای ارقام چمران و شووا بیشتر از فلات بود. تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه درسنبله و وزن هزار دانه در افزایش عملکرد دانه موثر بود.

    کلیدواژگان: ارقام، خشکی، عملکرد دانه، گندم، نیتروژن
  • داود حسن پناه، حسن حسن آبادی صفحات 27-40

    این پژوهش طی دو سال 1388 و 1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل اجرا شد. در این آزمایش دوازده رقم سیب زمینی از گروه زودرس (مارفونا، سینورا، فونتانه، اوشینا و ناتاشا)، گروه میان رس (ساتینا، مارکیز و آرکونا) و گروه دیررس (لوتا، آگریا، ساوالان وکایزر) بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو آزمایش جداگانه (کشت بهاره و کشت بعد از برداشت جو) انجام شد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از اندازه گیری صفات مورد مطالعه نشان داد بین نوع کشت، ارقام و اثرمتقابل آنها از لحاظ صفات عملکرد غده کل، عملکرد غده قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته، بین اثرمتقابل سال × نوع کشت، رقم × نوع کشت، سال × رقم و سال× نوع کشت × رقم از لحاظ صفات متوسط اندازه ی غده و بین ارقام از لحاظ صفات ارتفاع بوته و تعداد ساقه ی اصلی در بوته اختلاف معنی دار مشاهده شد. در سال 1388، ارقام لوتا، مارکیز و فونتانه در کشت بهاره و ارقام آرکونا، مارکیز، مارفونا و لوتا در کشت بعد از برداشت جو و در سال 1389، ارقام آگریا، لوتا، ساوالان و کایزر در کشت بهاره و ارقام لوتا، ساوالان و آگریا در کشت بعد از برداشت جو دارای بیشترین عملکرد غده کل، عملکرد غده قابل فروش و وزن غده در بوته بودند. رابطه ی عملکرد غده کل با عملکرد غده قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته و متوسط اندازه ی غده مثبت و معنی دار بود.

    کلیدواژگان: جو، سیب زمینی، کشت بهاره، کشت دوم، عملکرد
  • پرویز رهبریان، غلامرضا افشارمنش صفحات 41-52

    در این تحقیق اثر تنش خشکی و کود دامی بر پیکر رویشی و صفات مورفولوژیکی گیاه دارویی بادرشبو در سال 1388 در شرایط گلدانی در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با استفاده از کرت های نواری (استریپ پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مرحله ی اجرا رسید که در آن عامل عمودی خشکی (کم آبیاری) شامل سه سطح: آبیاری هنگامی که رطوبت خاک به 75 درصد FC رسید (تنش ملایم)، آبیاری هنگامی که رطوبت خاک به 50 درصد FC رسید (تنش متوسط) و آبیاری هنگامی که رطوبت خاک به 25 درصد FC رسید (تنش شدید) و کود دامی به عنوان فاکتور افقی در 5 سطح شامل (0، 10، 20، 30 و 40) تن در هکتار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اثر تنش خشکی یا کم آبیاری بر روی کلیه صفات به جز طول میانگره و تعداد ساقه در سطح آماری 5% معنی دار بود. اثر کود دامی هم بر روی کلیه صفات مورفولوژیکی به جز طول میانگره در سطح آماری 5% و 1% معنی دار بودند. با افزایش تنش خشکی وزن تر پیکر رویشی، وزن خشک پیکر رویشی، تعداد ساقه، ارتفاع، وزن خشک برگ و ساقه کاهش پیدا کرد. با افزایش تنش کم آبی، عملکرد پیکر رویشی کاهش پیدا کرد. بالاترین عملکرد پیکر رویشی 4956 کیلوگرم در هکتار از تیمار تنش ملایم با مصرف 40 تن کود دامی به دست آمد. وزن خشک پیکر رویشی بیشترین همبستگی را با وزن تر پیکر رویشی (0.996=r)، تعداد ساقه در گیاه (0.849=r)، ارتفاع گیاه (0.684=r)، وزن خشک ساقه (0.969=r) و وزن خشک برگ (0.974=r) داشت.

    کلیدواژگان: بادرشبو، تنش خشکی، کود دامی، صفات مورفولوژیکی
  • مسعود متین فر، سعید سیف زاده، امیرحسین شیرانی راد، محمدعلی باغستانی، مهرداد متین فر صفحات 53-64

    به منظور بررسی کنترل شیمیایی علف های هرز در رژیم های مختلف رطوبتی گلرنگ بهاره، آزمایشی در سال 87-1386 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه تاکستان به اجراء درآمد. رژیم های آبیاری شامل آبیاری معمول، قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی و قطع آبیاری در مرحله گلدهی در سه سطح به عنوان عامل اصلی و 9 روش کنترل شیمیایی علف های هرز شامل وجین دستی، ترفلان، سونالان، استومپ، گالانت سوپر، ترفلان+گالانت سوپر، سونالان+گالانت سوپر، استومپ+گالانت سوپر و بدون وجین به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نمونه برداری از علف های هرز در دو مرحله ساقه دهی و گلدهی گلرنگ انجام گرفت. همچنین پس از برداشت، صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که کمترین وزن خشک علف های هرز از تیمار ترفلان+ گالانت سوپر در شرایط قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی به دست آمد. در این مطالعه اثر متقابل رژیم های آبیاری و کنترل شیمیایی علف های هرز بر عملکرد دانه معنی دار بود، به طوری که بیشترین عملکرد دانه از تیمار وجین دستی در شرایط آبیاری معمول با میانگین 2927 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در حالت کلی تیمار ترفلان + گالانت سوپر موثرترین تیمار در کنترل علف های هرز و افزایش عملکرد در مقایسه با سایر تیمار ها معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: قطع آبیاری، عملکرد، کنترل شیمیایی علف های هرز، گلرنگ
  • محسن رشدی، مهرداد یارنیا، فاطمه هاشم زاده صفحات 65-78

    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و مصرف سایکوسل بر عملکرد دانه و برخی صفاتزراعی ارقام ذرت در کشت دوم، آزمایشی طی تابستان 1384 در ایستگاه تحقیقات جهاد کشاورزی شهرستان خوی به در قالب کرت های دو بار خردشده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (آبیاری پس از 5±70 ، 5±100، 5±130میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A)، ارقام 260 و 301 ذرت به عنوان فاکتور فرعی و مقادیر مختلف سایکوسل (کاربرد به میزان 1.5 کیلوگرم ماده موثر در هکتار و عدم کاربرد آن) به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد برگ و شاخص سطح برگ، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گردید. کاربرد سایکوسل باعث افزایش قطر ساقه، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه نسبت به عدم کاربرد آن شد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر و مصرف سایکوسل می تواند نقش موثری در افزایش عملکرد دانه داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارقام ذرت، تنش خشکی، سایکوسل
  • محسن سوقانی، فرزاد پاک نژاد، ایمان نادعلی، فرامرز الهی پناه، مهدی غفاری صفحات 79-88

    تاثیر محلول پاشی متانول بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود، طی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اسفند ماه 1387 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول های صفر (تیمار شاهد بدون مصرف متانول)، 5، 10، 15، 20 و 25 درصد حجمی متانول که به هر کدام از محلول ها 2 گرم در لیتر گلیسین اضافه شد و فاکتور دیگر ارقام شامل دو رقم آزاد و ILC482 بود. محلول پاشی 3 بار طی فصل رشد، با فواصل 7 روز و پس از آغاز گلدهی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف متانول در صفات عملکرد دانه، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک و ارتفاع بوته تغییرات معنی دار ایجاد کردند. در بین ارقام هم اختلاف معنی دار در کلیه صفات مورد بررسی به جز صفات ارتفاع بوته و شاخص برداشت وجود داشت. اثرات متقابل نیز در صفات عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در سطح 1 درصد و برای صفت وزن صد دانه در سطح 5 درصد معنی دار بود. بر اساس نتایج، رقم آزاد در سطح 10 درصد حجمی متانول با 2482/6 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد دانه را تولید نمود که نسبت به تیمار شاهد 126 درصد افزایش عملکرد داشت و رقم ILC482 در سطح 20 درصد حجمی متانول با عملکرد 2425.5 کیلوگرم در هکتار و بهبود 50 درصد عملکرد نسبت به شاهد در رده بعدی قرار گرفت. تیمارهای فوق از نظر عملکرد بیولوژیک روند مشابهی داشتند. حداکثر وزن صد دانه به ترتیب به میزان 36.98 گرم در سطح 10 درصد حجمی متانول برای رقم ILC 482 و 35.03 گرم در سطح 5 درصد حجمی برای رقم آزاد مشاهده گردید که به ترتیب 40 و 30 درصد نسبت به شاهد دو رقم افزایش داشتند. کاربرد متانول به عنوان یک منبع کربن، با جلوگیری از تنفس نوری می تواند سبب افزایش تثبیت کربن شده و به عنوان عامل مثبتی در جهت بهبود فتوسنتز و افزایش عملکرد نخود مطرح گردد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد دانه، ارقام، عملکرد دانه، محلول پاشی متانول، نخود
  • سید محسن موسوی نیک صفحات 89-98

    به منظور بررسی اثرات تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه ارقام ذرت دانه ای آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 87-1386 در شهرستان فیروز آباد استان فارس اجرا گردید. ارقام ذرت در 4 سطح شامل: رقم دیررس 704 (V1)، رقم میان رس 604 (V2)، رقم زود رس 370 (V3) و رقم میان رس 647 (V4) به عنوان فاکتور اصلی و تراکم بوته در 4 سطح شامل: 6.5 بوته در متر مربع (D1)، 7.5 بوته در متر مربع (D2)، 8.5 بوته در متر مربع (D3) و 9.5 بوته در متر مربع (D4) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج بدست آمده در این آزمایش نشان داد در بین هیبرید های مورد مطالعه بیشترین مقدار عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، در هیبرید دیررس 704 بدست آمد و بیشترین مقدار تعداد دانه در بلال و شاخص برداشت بترتیب در هیبریدهای میان رس 647 و زود رس 370 مشاهده گردید. واکنش هیبرید های مورد مطالعه به افزایش تراکم در صفات مختلف متفاوت بود، به گونه ای که بیشترین مقدار عملکرد دانه در هیبرید 704 با تراکم 7.5 در هیبرید 604 و 647 با تراکم 8.5، در هیبرید 370 با تراکم 9.5 بوته در متر مربع بدست آمد. در تمام هیبرید ها با افزایش تراکم از 6.5 به 9.5 بوته در متر مربع از میزان تعداد دانه در ردیف بلال و تعداد دانه در بلال کاسته شد.

    کلیدواژگان: تراکم، هیبرید ذرت، عملکرد، اجزای عملکرد
|
  • M.R. Enayatgholizadeh, G. Fathi, M. Razaz Pages 1-14

    To study the effect of drought stress and N fertilizer application on biological yield, grain yield and yield component of three wheat cultivars, a field experiment was conducted in 2006-2007 at Shushter region in Iran. The experiment was a factorial based on completely randomized block design with replications. Treatments were wheat cultivars (Chamran, Showa and Falat), N fertilizer in two levels (50 and 150 kg/ha) and levels of drought stress (without stress, and stress at grain filling). Chamran and Falat were soft bread wheat type and Showa was durum. Results indicated that under drought stress Chamran had the higher grain yield (5584 kg/ha) as compared to Showa (5332 kg/ha) and Falat (4821 kg/ha).The high level of N increased grain yield by 45% against low level N application. Response of Chamran to N fertiliser was more than that of Showa and Falat respectively. Spike number, grain number per spike and 1000 grain weight affected grain yield.

    Keywords: cultivar, drought, Grain yield, wheat, Nitrogen
  • P. Hazeg Jafari, F. Nourmand Moayed, G. Mohammadi, S. Aharizad, P. Behrouz Pages 15-26

    To study the effect of drought stress and N fertilizer application on biological yield¡ grain yield and yield component of three wheat cultivars¡ a field experiment was conducted in 2006-2007 at Shushter region in Iran. The experiment was a factorial based on completely randomized block design with replications. Treatments were wheat cultivars (Chamran¡ Showa and Falat)¡ N fertilizer in two levels (50 and 150 kg/ha) and levels of drought stress (without stress¡ and stress at grain filling). Chamran and Falat were soft bread wheat type and Showa was durum. Results indicated that under drought stress Chamran had the higher grain yield (5584 kg/ha) as compared to Showa (5332 kg/ha) and Falat (4821 kg/ha).The high level of N increased grain yield by 45% against low level N application. Response of Chamran to N fertiliser was more than that of Showa and Falat respectively. Spike number¡ grain number per spike and 1000 grain weight affected grain yield.

    Keywords: cultivar, drought, Grain yield, wheat, Nitrogen
  • D. Hassanpanah, H. Hassanabadi Pages 27-40

    This study was carried out during two years (2009 and 2010) at the Agriculture and Natural Resources Research Station of Ardabil, Iran. In this study, 12 early growing (Marfona, Sinora, Fontane, Oshina and Natasha), moderately late growing (Satina, Markies and Arcona) and late growing (Luta, Agria, Savalan and Caesar) potato cultivars were arranged in randomized complete block design with three replicates in two separate experiments (spring planting and planting after harvesting barley). Analysis of variance of traits measured showed that three were significant difference between planting types, among cultivars and their interaction in both total and marketable tuber yields, tuber number and weight per plant; interaction between year×planting types, cultivars× planting types, year×cultivar and year×cultivar× planting type, average tubers size and among cultivars for plant height and main stem number per plant. Luta, Markies and Fontane cultivars had high total and marketable tuber yields and tuber weight per plant in spring planting, Arcona, Markies, Marfona and Luta cultivars in after barley harvest planting during 2009, Agria, Luta, Savalan and Caesar cultivars in spring planting and Luta, Savalan and Agria cultivars in after barley harvest planting during 2010. Relationship between total tuber yield with marketable tuber yield, tuber number and weight per plant and tuber size average were significant and positive. Tuber weight per plant had the most direct positive effect on the total tuber yield. It was also found that Savalan, Luta, Satina, Markies and Fontane (late and moderately late growing types) as high yielder and stable cultivars; Agria (moderately late growing) were to be as high yielder but unstable cultivars; Caesar (late growing type) as low yield but stable cultivar and Sinora, Oshina, Arcona, Natasha and Marfona as low yielder but unstable cultivars.

    Keywords: Barley, Potato, Spring planting, Second planting, Yield
  • P. Rahbarian, Gh. Afsharmanesh Pages 41-52

    In this research effect of drought (water deficit) stress and manure on yield and some of the morphological characters of dragonhead was studied. In this study a strip plot pot experiment based on randomized complete block design (RCBD) was conducted in greenhouse with 15 treatments and 3 replication, in the Islamic Azad University Jiroft Branch in Iran during 2009. Three levels of water stress at 75% Fc (least stress), 50% Fc (moderate stress) and 25% Fc (severe stress) were considered as vertical factor and five manure levels (0 – 10 – 20 – 30 – 40 t/ha) were considered as horizontal factor. Total fresh and dry herb yield, plant height, number of stem, internode length, dry leaf and dry stem weights were measured. The results showed that the effect of water deficit stress on all morphological characters, except inter node length and stem number, were significant (= %5). The effect of manure on all morphological characters, except inter node length, were significant (= %5, = %1). Fresh and dry weights of herb, number of stem, plant height, dry leaf and stem weights decreased by increasing water stress. Water stress, significantly reduced on herb yield from 4868.27 kg/ha to 3348.00. Maximum dry herb yield with 4956kg/ha was due to 75% Fc (least stress) with manure treatment of 40 t/ha. Results of this study showed that by increasing manure level dry herb yield was increased. A significant positively correlation between dry herb yield and fresh herb (r = 0.969), number of stem (r = 0.849), plant height (r = 0.684), dry leaf (r = 0.969), dry stem (r = 0.974) were observed.

    Keywords: Dracocephalum, Dragonhead, manure, Morphological characters, water stress
  • M. Matinfar, S. Seyfzade, A.H. Shiranirad, M.A. Baghestani Pages 53-64

    In order to investigate the effects of different weed control methods and moisture regimes on safflower (Carthamus tinctorius), a field split plot experiment based on randomized complete block design with 4 replications was conducted in Takestan Iran, during growing seasons of 2007-8. Three irrigations regimes (normal irrigation, restricted irrigation at stem elongation and restricted irrigation at flowering stage) were assigned to the main plots and nine chemical weed control method (complete hand weeding, treflan with 2 L/ha as pre plant herbicide, sonalan with 3 L/ha ad pre plant herbicide, estomp with 3 L/ha as pre plant herbicide, gallant super with 0/75 L/ha as post emergence herbicide, treflan with 2 L/ha as pre plant herbicide gallant super with 0/75 L/ha as post emergence herbicide, sonalan with 3 L/ha as pre plant herbicide gallant super with 0/75 L/ha as post emergence herbicide estomp with 3 L/ha as pre plant herbicide gallant super with 0/75 L/ha as post emergence herbicide and without hand weeding) to sub- plots. At the end of growing period traits like number of head per plant, number of seed per head, 1000 grain weight, percent of seed oil, yield of seed oil and grain yield were measured. Results indicated that treflan gallant super treatment in restricted irrigation at stem elongation stage had the lowest dry weight of weeds. In this study maximum grain yield (2927 Kg/ha) was achieved from hand weeding usual irrigation treatments. In general treflan gallant super treatment was the most effective treatment on safflower yield and weed control.

    Keywords: Chemical weed control, Restricted irrigation, safflower, Yield
  • M. Roshdi, M. Yarnia, F. Hashemzadeh Pages 65-78

    To evaluate grain yield and some agronomic traits of tow corn varieties as a second crop under drought stress and application of cycocel an experiment was conducted at Agricultural Research Station of Jahad-Keshavarsi of Khoy during summer growing season of 2005. Experimental design was a split-split plot based on RCBD with four replications. The factors consisted of irrigation as the main factor with three levels (irrigation after 70±5, 100±5 and 130±5 mm evaporation from class A pan), varieties 260 and 301 of corn as subfactor and application of different rates of cycocel (with and without application) as sub-subfactor. Results showed that drought stress reduced plant height, stem diameter, number of leaves and the leaf area index, biological yield and grain yield. Application of cycocel increased the stem diameter, biological yield and grain yield as compared with not application of cycocel. Generally, It can be concluded that irrigation after 70 mm evaporation and the application of cycocel can play major roles in increasing corn grain yield.

    Keywords: Corn varieties, Cycocel, Drought stress
  • M. Sogani, F. Paknejad, I. Nadali, F. Elahipanah, M. Ghafari Pages 79-88

    To investigate the effects of methanol on the yield and the yield components of chickpea, a factorial experiment was conducted in the form of a randomized complete block design during three replications at the Research Field of Islamic Azad University Karaj Branch in the year 2008. Aqueous solutions 0 (control), 5, 10, 15, 20 and 25% (v/v) of methanol containing 0.2% glycine as well as the two varieties of ILC 482 and Azad were factors of this study. After flowering, these solutions were sprayed over the plant heads three times in one-week intervals. The results of the ANOVA indicated that the effects of solutions on yield, 100 seed weight, biological yield and plant height were significant. Also, significant differences on all the characteristics under investigation except plant height and harvest index were evident between the two varieties (ILC 482 and Azad). Interactive effects on biological yield, yield and 100 seed weight were respectively significant at 1%, 1% and 5%, probability levels. According to the results, the Azad variety on 10% of methanol application produced the highest yield (2482.6 kg/ha) which is an increase of 126% as compared with the control. The ILC 482 variety on 20% of methanol application reached the second rank after Azad by 2425.5 kg/ha and it improved 50% in relation to the control. The mentioned treatments had similar biological yield conditions. Highest 100 seed weight increased 40% and 30% respectively as with by 36.98 gr. for ILC 482 on the 10% of methanol and 35.03 gr. for Azad on the 5% at methanol. The application of methanol, as a source of carbon, increases more carbon fixation by inhibiting the photorespiration. Therefore, it can be a positive factor in improving the photosynthesis and increasing the yield of chickpea.

    Keywords: Chickpea, Methanol, Yield, yield components
  • M. Mousavi Nik Pages 89-98

    In order to study the effect of plant density on seed yield and its components, a field experiment was conducted in 2007-2008 in Firouz-Abad province of Fars, Iran. The experiment was a split plot based on randomized completely block design with three replications. Main plots consisted of four corn varieties [late maturing 704 (V1), mid maturing 604 (V2), early maturing 370 (V3) and mid maturing 647 (V4)] and Sub plots four plant densities [6.5 plant/m-2 (D1), 7.5 plant/m-2 (D2), 8.5 plant/m-2 (D3) and 9.5 plant/m-2 (D4)]. The results showed that the highest grain yield, grain number per ear row, 1000-grains weight, biologic yield, plant height, stem diameter, ear length belonged to late maturing 704; and highest grain number per ear and harvest index were by mid maturing 647 and early maturing 370. Reaction of traits in hybrids to increase in density were different. For example, hybrid 704 produced highest yield so with 7.5 plant.m-2, hybrids 604 and 647 from 8.5 plant.m-2 and hybrid 370 with 9.5 plant.m-2. In all of the hybrids used increase in plant density from 6.5 to 9.5 plant.m-2. Grain number per ear row, grain number per ear, stem diameter and ear length descreased.

    Keywords: Corn hybrids, Morphological traits, plant density, Seed yield, Yield component